Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

 

 

 

Анкети

Какво мислите за съвместния живот без брак?

Виж резултатите

Какво трябва да знаем при избора на фотограф за нашата сватба?

Размер на текста: + -

Интервю с АЛЕКСАНДЪР НИКОЛОВ

Дата: 22.02.2006

inteview_alex Александър Николов е един от водещите автори на рекламната фотография в морската столица. Неговата сила са осветлението и композицията за студийни снимки, но също така прави и репортажни и пейзажни снимки.

С фотография се занимава професионално от 1977 г., а фотограф-художник е от 1986 г. Реализирал е редица изложби във Варна, участвал е в множество общи изложби на българската фотография и фотопленери.

По какво трябва да познаем добрата сватбена снимка?

Доста субективно, защото има различни схващания за добра снимка. За едни е добра снимка от която лъха достойнство и достолепност, а за други е по-добре да се предаде настроението на сватбата. Другото е, че едни хора обичат да позират, а други – не, предпочитат да бъде уловен мига. Добрата сватбена снимка трябва да се харесва на клиентите.Може да се познае по усмихнатите лица, по настроението в снимките. Може би това е най-важното.

Кои са основните въпроси, които трябва да зададем при избора на фотограф?

Цената, разбира се! (смее се) Първо хората трябва да знаят дали искат студийни или репортажен тип снимки. Тогава в зависимост от предпочитанията, трябва да се разпита за студиото или съответно за опита на фотографа при работа на живо. Задължително трябва да поискате да покаже правени от него снимки и албуми. Чак тогава вече може да се изгради някаква представа за това дали този фотограф може да изпълни това което се очаква от него. Много често хората разбират за фотографите от свои приятели и познати и въпреки това трябва да се преминат тези стъпки за да се уверят, че снимките които ще получат ще удовлетворят на 100 процента желанието им.

Елекронен или хартиен носител на снимките?

Най-добре е да могат да си позволят и двата вида. Едно е да хванете в ръцете си сватбения албум и да го разглеждате отново и отново, а съвсем друго е това да става пред монитора на домашния компютър. Но от чисто практична гледна точка трябва да разполагате и с цифров вариант на снимките си. Там възможностите вече са почти неограничени - електронни албуми, интенет, мултимедийни дискове и др.

От гледна точка на издръжливостта им и двата варианта имат своито предимства и недостатъци. Фотохартията старее, но с правилно съхранение може да доживее до 100 години. При цифровия вариант не съществува проблема със стареенето на информацията, но самите носители трябва да се подменят редовно, за да се избегне повреда и съответно загуба на снимките.

Еднакво добър ли е фотографът при снимане в студио, навън и в ресторанта?

Има два вида сватбена фотография: студийна и репортажна. В България все повече се практикува само репортажна, а преди време се правеше и студийна. Студийната фотография дава възможност да се подредят хората, да се създаде настроение. В студиото са само роднини. С родителите, с бабите и т.н. Обикновенно се завършва с няколко интересни снимки с позиране.

Студиото е класически стил. Студийната снимка определено има друго звучене там заставаш с много достойнство. Определено позираш. Фотографът създава настроение, подрежда хората. Тази снимка остава за поколенията, а не е една еднодневка, като която има хиляди. В момента се радваме на едни стари снимки на прабаби, които са застанали с достойнство

Нагоре   На горе