Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник
- +Размер на текста:

Признаците на криза в семейството

семейни проблемиПризнаците на криза в семейството са многообразни. Най-често психолозите споменават кризата на адаптацията – времето на началото на брачните отношения (или съвместното съжителство), когато взема връх борбата за власт в семейството. Ако по някакъв начин на този етап се провокира семейно насилие (независимо дали е физическо или вербално), бъдете нащрек.

Семейното насилие е най-яркият показател за личностна несъвместимост на партньорите, особено ако е заявена още в началото на връзката. Не допускайте това да се превърне в начин за решаване на конфликти, не се надявайте, че ако евентуално имате дете – това ще промени нещата, не вярвайте, че човекът който упражнява насилието ще промени поведението си. По-добре си дайте сметка, че имате нужда от професионална консултация, която да даде възможност да се открият нови стратегии за справяне с конфликтите.

Освен това е доказано, че първата сериозна криза в брачните отношения се явява някъде към 3-тата година от брака, после следва кризата на "пубертета" – когато най-голямото дете навлезе във възрастта на ранния пубертет, и т.н. криза на празното гнездо – когато децата напуснат семейството и родителите останат сами.

Най-често причина за семейна криза е изневярата или съмнението за изневяра на брачния партньор и тя може да се случи по всяко време. Изневярата е най-обидния казус в една връзка. Тя накърнява достойнството, гордостта и доверието на партньора. Възможно е да се стигне до развод, но по-често тя започва със семейни скандали и завършва с необратимо отчуждение, а семейният дом се превръща в хотел за временно пребиваване.

Училище за родители

Това е т.н. криза на доверието, която би трябвало да ви насочи към фамилен терапевт. Особено опасно е когато изпитвате болезнена ревност. Това състояние няма нищо общо с въпроса "изневяра ли ми той/тя в действителност или не". Ревността, когато надхвърля границите на допустимия толеранс е обект на психотерапия. Ревнивецът просто трябва да се "излекува" от тази натрапливост и, повярвайте, това никак не е лесно. Отговорете си на следните въпроси:

  1. Следите ли непрекъснато разписанието на Вашия партньор?
  2. Намира те ли, че той Ви превъзхожда? (чисто физически, интелектуално, материално)
  3. Убедени ли сте, че има неща от живота му, които той/тя не Ви доверява умишлено?
  4. Успявате ли да заспите спокойно преди той/тя да се е прибрал/а от работа, среща или парти?
  5. Държите ли да сте винаги и навсякъде с нея/него?
  6. Струва ли ви се, че той/тя напоследък е станала по-съблазнителен/съблазнителна и то не заради Вас?
  7. Получавате ли сърцебиене и изпитвате ли гняв когато някой друг се радва на интимност от страна на вашия/шата съпруг/а?
  8. Готов/а ли сте да платите на детективска агенция, за да проследи половинката Ви?
  9. Измъчва ли Ви постоянно мисълта за предишните интимни връзки на Вашия партньор?
  10. Проверявате ли SMS-ите в телефона му, входящите и изходящите му обаждания, личния му бележник?
  11. Страхувате ли се че могат да Ви отнемат съпруга/ съпругата, буквално под носа?
  12. Смятате ли, че собственият Ви пол е по-умен от противоположния?

Ако сте отговорили с "да" на повече от 5 въпроса – непременно си задайте въпроса "нормално ли е да съм такъв ревнивец?"

Ревността може да бъде и нормално състояние на любовта, но можа да се окаже и страдание, което се корени в самите нас, в нашия минал или настоящ емоционален опит, който се е отразил върху психиката ни, както белег върху кожата. Патологичната ревност трябва да се лекува, защото тя нарушава функционирането на брачните отношения и отдалечава съпрузите един от друг. Не се оставяйте да страдате и да причинявате мъка и огорчения на любимия човек – просто потърсете професионална намеса. Това може да спаси брака Ви.


Нагоре   На горе

Автор: Диана Димитрова