Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник
- +Размер на текста:

Съжителство

Независимо от това дали ви предстои да живеете заедно или то вече се случва, няма да са в излишък няколко съвета:

съвместен жвотТрябва да си зададете следните въпроси:

  • От коя страна на леглото спите?
  • С отворен или затворен прозорец?
  • Когато се събудите, какво предпочитате да слушате: музика, радио или обичате тишината?
  • Къде оставяте четката за зъби – на мивката или в чаша?
  • Коси във ваната?...

Нашите навици и привички...Една връзка е толкова уязвима и нежна, колкото е едно цвете, за което трябва да се грижим всеки ден и да укрепваме с уважение и толерантност.

 

Още от самото начало ще се наложи да се разберете за определени неща. Писателят Жак Шардоне е казал, че “Има една тайна за щастливото съжителство с любимия човек: да не се опитваш да го променяш”. Става въпрос за това да се уважава индивидуалността на всеки един. Колкото и да се опитваме никога няма да бъдем един и същи човек, а двама и по всяка вероятност много различни.
Трябва да открием и да се възхищаваме на позитивните черти и добродетели на любимия ни човек, вместо да се хващаме всеки път за неговите недостатъци. Вместо да се критикуваме, нека прекараме времето си в грижи един за друг, изтъквайки позитивните си качества.

Нещо основно е да уважаваме свободата на другия. Преди да си отворим устата и да изречем куп обиди, нека се поставим на мястото на другия. Избегнете грубите и обидни думи. Всичко може да бъде казано по два начина: добре и зле – само трябва да изберем. Добър подход е да прибегнем до хумора, но не и до цинизма!

сватбен животАко възникнат проблеми, нека не търсим виновни, а решение. Нищо не струва да се каже на време “Съжалявам” или “Извинявай”. Една двойка не трябва никога да заспива сърдита. Нека се опитваме да не драматизираме ситуацията. Мрачните мисли винаги развалят, а не оправят нещата. Да спорим не е лошо и не означава прекратяване на връзката ни. Много по-лошо е да акумулираме гняв и недоволство до момента, когато упрекът се е превърнал в дълъг списък. Трикът да се каже всичко, което се мисли на момента без да се обиди или да липсва уважение.

Да умеем да се вслушваме също е нещо основно. Необходимо е да обърнем внимание на това, което ни казват, без да прекъсваме.
И още нещо много важно: доверието. Затова най-добре е да се превърнем в най-добри приятели.

Една щастлива двойка трябва да умее да разговаря. Да се разговаря не означава само да се говори. Включително и тишината понякога е разговор. Има тишина на гняв, любов, нежност, желание, изпълнено с ирония...

Според едно изследване двойките си говорят средно по 17 минути седмично, а седмицата има 10 080 минути. А останалите минути – те са заети от работа, спане, пред телевизора, интернет, т.н.

Много хора имат фиктивна идея за съвместния живот. Ето някои митове и истини:


Мит: Хората мислят, че с брака се слага край на тяхната самота.

Истината е, че много хора се чувстват по-самотни от преди и това е така поради липсата на комуникация с партньора.


Мит: Да се оженим означава да бъдем завършени хора.

Истината е, че единият допълва другия, но има хиляди хора, които са сами и са щастливи.


Мит: В един брак винаги ще има романтика.

Истината е, че всяка двойка има своите възходи и падения. Всекидневните проблеми и предизвикателствата на живота много пъти затъмняват романтиката.


Мит: Бракът е щастие.

Истината е, че не трябва да чакаме нашият любим човек да бъде извор на щастието ни. Щастието идва от нас самите и бракът може само да го допълни.


Мит: Моят/а съпруг/а трябва да знае какво ми се случва без аз да му/й казвам.

Истината е, че фактът че човек е оженен не означава, че може да чете мисли.


Мит: проблемите означават, че вече не съществува любов.

Истината е, че всички семейства имат проблеми. Когато някой се жени, трябва да се бори за връзката си и за справедливостта, не за да спечели.



Каквото и да е, каквото и да се казва, всяка двойка е отделен свят. Дали ще имате в предвид тези съвети или не, важното е в един момент да можете да кажете същото, което и Монсерат Кабайе: “След 39 години заедно, най-важното е, че обичаме дори нашите недостатъци”.

Нагоре   На горе

Автор: Svatbata.bg