Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник
- +Размер на текста:

Фън Шуи - Част 1

Feng shuiФън Шуи е източна дисциплина, която има своето начало в древна Индия. По-късно се разпространява в Китай, където повлияна от таоизма и будизма, се превръща в истинско изкуство. Базира се на управлението на енергията или „чи” и нейното равновесие в пространствата, които обитаваме.

Космическата енергия, насочена към Земята, се разделя на позитивна и негативна, познати съответно като Ин и Ян.

Според Фън Шуи петте природни сили вода, дърво, огън, метал и земя се подхранват от животворна енергия или „чи”.

Фън означава вятър или енергия, а шуи – вода. Китайците смятат, че енергията на Фън Шуи е като вятъра, който не може да се хване и водата, която не може да се задържи. Водата притежава свойства, които съхраняват „чи” и по тази причина е важно присъствието на тази течност във всеки дом.

 

Съществува тясна връзка между човек и пространството, което обитава. Има енергия навсякъде около нас: в домовете ни, на работните места, т.н. Здравето, икономическото състояние и личните ни отношения зависят от начина, по който тази енергия се движи помежду ни. Същевременно оказва влияние върху нашата креативност и одухотвореност.

Съществуването на проблеми се дължи на енергия, която се задържа или „избягва” от пространството. Възможно е определени места в къщата да са зле разположени или да имат неподходяща подредба на мебелите. Това оказва негативно влияние и лошо настроение.

Благодарение на Фън Шуи се дава предел на нуждите на дома. Тези нужди се свързват с природните сили: вода, дърво, огън, метал и земя, които от своя страна са свързани с Багуа - вид карта, която разделя най-важните области на човешкия живот и ги свързва с различните части на дома. С други думи, Багуа свързва разположението и обзавеждането на дома с ценностите в човешкия живот.

Фън Шуи дава възможност на предметите в дома да се подредят в хармония с човешките ценности и в унисон с природните закони, позволявайки чисто и безпрепятствено движение на „чи”.

Багуа - вид карта, която разделя най-важните области на човешкия живот и ги свързва с различните части на дома. С други думи, Багуа свързва разположението и обзавеждането на дома с ценностите в човешкия живот.

Нагоре   На горе

Автор: Svatbata.bg