Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

 

 

 

Анкети

Какво мислите за съвместния живот без брак?

Виж резултатите

- +Размер на текста:

Съвети при избор на сватбена рокля

сватбен магазинПри първата си обиколка по магазините, опитайте се да се ограничите до 3-4 различни булчински салона, тъй като лесно може да забравите коя рокля къде сте я пробвали. Вземете със себе си тефтерче да си записвате бележки относно роклите, които харесвате и начина по който се отнасят с вас във всеки магазин. Отнасят ли се с вас продавачите с уважение или се държат високомерно? Ако може да говорите като експерт относно сватбените рокли - силуети и стилове, то продавачът ще знае, че си има работа с информиран купувач.

Да приемете помощ

Когато отидете в сватбения магазин, продавачът ще бъде този, който ще ви помага. Добрият продавач е този, който ще ви попита какъв тип сватба ще имате, как искате да изглеждате на вашия сватбен ден и какъв тип рокля искате. Той ще вземе вашите мерки и ще реши за себе си какъв тип рокли ще ви стоят добре, в зависимост от типа на вашето тяло. След това ще ви донесе рокли, които да пробвате (повечето магазини не позволяват да се преглеждат окачените на закачалки рокли, определя се една пробна и там се носят роклите). Продавачът също така ще ви помогне при обличането. Оставете го да го направи. Често роклите са тежки и деликатни, а именно той е човекът, който знае как най-лесно да я облечете и съблечете.

235

Занесете няколко снимки на рокли, които са ви харесали и ги обсъдете. Може да се случи така, че роклята, която сте харесала от снимката, да не е подходяща.
Използвайте това
, че продавачът е експерт. Той работи с булки всеки ден. Ако има някой, който да разбира от рокли, това е именно той. Не се опитвайте да отхвърлите нищо от това, което той ще ви донесе първоначално. Много булки на сватбения си ден са облечени точно в сватбера рокля, за които са били убеждавани дълго време да ги пробват. Ако смятате, че предложенията са добри, приемайте ги. Ако някой обаче се опитва да ви убеждава твърдо в нещо, или ви кара да се чувствате несигурни във вашите решения, запомнете едно: добрият продавач никога няма да ви притиска да си купите нещо, за което не сте сигурни.

Хубаво е да пробвате повече сватбени рокли (поне 5-6). Така ще сте сигурни в избора си.

Кого и какво да вземете


991Когато пазарувате за първи път, най-вероятно ще искате да вземете със себе си поне още един чифт очи - майка ви, сестра ви, шаферка, или близка приятелка. Опитайте се да вземете със себе си не повече от двама души наведнъж, иначе ще се чувствате объркани.

Когато пробвате различни сватбени рокли, вие ще искате да знаете как бихте изглеждали като цяло. Това означава да вземете със себе си някои аксесоари. Повечето магазини със сигурност ще ви предложат обувки, с които да пробвате роклята, но най-добре е да вземете своите. Ето един кратък списък: сутиен без презрамки или бюстие, чорапогащник и чифт обувки, с толкова висок ток, колкото смятате да носите на сватбата. Обърнете внимание на това, как бельото ви ще се съчетае с роклята, например, ако имате намерение да носите бюстие или чорапи с жартиери, то определено трябва да бъдат скрити под роклята.

Към аксесоарите вземете и едно шише минерална вода и мокри кърпички, тъй като ще имате нужда при пробването на рокля през целия ден в малката съблекалня. Имайте предвид, че в повечето магазини фотоапаратите са забранени, така че трябва добре да запомните роклите, които сте си харесали.

Бъдете готови да капарирате сватбената рокля, която харесате. Обикновено ще са ви нужни около 50% от цената й.

Какво да попитате

Ето някои основни въпроси, които да зададете:

  • Какъв размер сватбени рокли са на разположение за пробване?
  • Имат ли рокли в ценовия диапазон, който вас ви устройва?
  • Могат ли да ви дадат обувки, докато пробвате?
  • Ако харесате рокля, която я няма в момента в магазина, ще могат ли да ви доставят мостра да пробвате? И ако е така, задължени ли сте да купите роклята?
  • Колко време отнема роклята да бъде доставена, след като бъде поръчана?
  • Може ли поръчката да бъде изпълнена в по-кратки срокове, ако се наложи?
  • Може ли да ви покажат мостра на плата от роклята, която мислите да поръчате (тъй като мострите избеляват с времето)?
  • Предлагат ли аксесоари за коса?
  • Ще ви направят ли отстъпка, ако и шаферките си вземат роклите от същия магазин?
  • Ще ви издадат ли бележка с крайната цена на роклята, когато я поръчвате?

СПЕЦИАЛЕН ТРИК! Ако искате да не се притеснявате за доставката във времето на вашата булчинска рокля, когато ви питат за датата на сватбата от сватбения салон, кажете дата поне две седмици по-рано. Това е една благородна лъжа, която ще да ви лиши от главоболията на много булки със сватбените салони. Особено, ако датата ви е в сезона на сватбите или когато поръчвате роклята един или два месеца преди сватбата.

Нагоре   На горе

Автор: Svatbata.bg