Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

 

 

 

Анкети

Какво мислите за съвместния живот без брак?

Виж резултатите

- +Размер на текста:

За роклята

Булчинска рокляЗащо роклята да бъде бяла?

Римляните са въвели обичая белият цвят да се използва за всички случаи на значими тържества. Това не е бил цвят, определен само за булката, но се е наложил в последствие.

Имало е много промени през времето: до VI век булката се е обличала в сребристо, докато царица Виктория неналожила белия цвят като символ на чистота и непорочност. През XIX век булките са избирали по-ярки цветове, като синьо, розово, зелено и жълто. Последният от тези цветове, често срещан днес в САЩ и Англия, се свързва с дни на любов и плодородие. В ислямската религия цветът на булката е черния, докато в Япония и Китай - червеният, който се вярва, че носи късмет.

Булчинската рокля в България в миналото е толкова различна, колкото и области има. Някъде тя е бяла, на други места присъства и червения цвят (виж " Българската фолклорна сватба").

Въпрос на стил и вкус

Сега има богатство от форми и цвят по отношение на булчинските рокли. Много дизайнери имат сини, бледо лилави, розови и включително червени и черни рокли в колекциите си. Те са като символ на независимата и динамична жена през новия век и на тези, които не се съобразяват винаги с традициите. До преди няколко години роклите се шиеха с шлейф, но сега той е почти не присъства като част от роклята или е отделна част, която да се махне за тържеството в ресторанта за по-голямо удобство. Булото, което е символ на булката и се вдига от младоженеца след размяната на сватбените халки, вече не винаги се използва.

Сватбени рокли от "втора ръка"

Много булки без комплекси, креативни и практични, търсят своята рокля в магазините за рокли "втора ръка". Този е един от най-евтините варианти и позволява да се използва добра рокля на добра цена. Единственият проблем е, че трябва да се направи поправка по твоя размер. Съветваме Ви, да се уверите предварително, че поправянето на роклята няма да ви струва прекалено скъпо и няма да се наруши първоначалната идея на роклята.

Сватбени рокли "online"

Много чуждестранни фирми и някои български предлагат закупуване на рокли от техните интернет страници. В тях ще намерите огромно разнообразие от рокли, тяхното описание и цена, както и предлаганите размери. Проверете таблицата с размерите и се уверете, че модела, който поръчвате е вашия размер.

 

Нагоре   На горе

Автор: Svatbata.bg