Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник
- +Размер на текста:

Годежен пръстен

Годежен пръстен

годежен пръстенОбичаят да се подари пръстен на момичето при предложението за брак произлиза още от Стария Завет. Този символ винаги е бил свързан с църквата, а още повече когато през XIX век папа Николас I е обявил подаряването на пръстен на момичето за официално обявяване на бъдещата сватба. Традиционно годежните пръстени са златни или с диамант и въпреки, че днес все още са предпочитани, в много случаи се комбинират злато и сребро със скъпоценни камъни. Пръстенът се носи на лявата ръка и символизира годежа и взаимната отдаденост.

Скъпоценни камъни с послание

Ако се подарява пръстен със скъпоценен камък, е добре да се знае неговото значение и да се избере най-подходящия за чувствата, които искате да изразите към бъдещата си съпруга. Например, сапфирът е символ на целомъдрие и надежда, тюркоазът – на любов и богатство, опалът – на лош късмет. Топазът е знак на вярност, перлата – на красота, смарагдът – на късмет в любовта, а диамантът на чистота и вярност. И понеже вече знаете посланието на различните камъни, изненадайте вашето момиче при подаряването на пръстена, разкривайки й значението на този, който сте избрали за нея.

Да направите предложение с диамант

Диамантът е не само парче въглен в кристална форма, но и най-твърдата позната на човека прозрачна субстанция. Той е стотици пъти по-твърд от рубина и сапфира. Точно благодарение на това негово качество, както и отблясъка му, са го превърнали в символ на дълготраен брак. И един любопитен факт: широко разпространено е вярването, че диамантите са вечни и… бели. А всъщност съществуват диаманти в различни цветове: от розов до смарагдово зелен, преминавайки през синьо, златисто и бордо. Шлифоването на цветните диаманти изисква до пет пъти повече време от един бял и по тази причина могат да бъдат намерени в много малко бижутерии.

Паричната стойност на диаманта е приблизително едногодишната българска заплата. И така оставяме избора на младоженецa.

Нагоре   На горе

Автор: Svatbata.bg