Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник
- +Размер на текста:

Сватбените обичаи при арменците в България

Оглеждането на родителите за снахи и зетьове все още съществува при арменците. Имало е хора, наречени “пишираджи”, сватовници, които са уреждали първите разговори между родителите на младите. Първо са се срещали за “връзване на дума” – хоск габ. Участват родители, няколко роднини, девойката и момъка и се уточнява деня на годежа. На самия годеж характерна е почерпката с различни видове сладкиши, непременно бадемови специалитети, бонбони, ликьори или вишновка. Присъстват много роднини, но най-важен гост е свещеникът. В средата на стаята е поставена маса с наредените подаръци от годеника за годеницата и обратно. Свещеникът поставя пръстените на годениците. Обикновено те са златни, на годеника – с монограм или камък, на момичето – с рубин или диамант. От този момент годениците имат право да се показват заедно в обществото, да правят посещения на роднини. До датата на сватбата годеницата приготвя чеиза си, в който винаги има дантела “доле”. По това време годеникът обзавежда общия им дом.

Все още е жив обичаят да се съберат приятелите на годеницата последната вечер преди сватбата, за да “се разделят” с нея и да отправят пожелания за щастие. На следващия ден, на сватбата, младоженецът занася подаръци на кумовете и ги взема, за да отидат заедно до дома на булката. Обикновено черковните венчавки се извършват вечер. В черквата свекървата подарява златни бижута на снахата, а на младоженеца – пръстен (ако синът й е един или първороден). Този пръстен се предава от баща на син и има особено значение за рода и семейството.

Обичай е всички гости да отиват в удобен за тях ден, в продължение на цялата година, и да занесат подарък на младоженците.

След сватбата младоженците отиват при свекъра и свекървата, за да се научи снахата на реда в къщата и да се запознае с навиците на младоженеца.

При смесените бракове – най-често между българи и арменци, се изпълняват сватбените ритуали и на двата етноса. Забелязва се обаче, че и двамата младоженци усвояват традициите на мъжовата страна.

Нагоре   На горе

Автор: Svatbata.bg