Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник
- +Размер на текста:

Сватбените обичаи при циганите в България

Щом родителите се убедят, че синът им е годен и може да се справя с жена, тръгват да търсят снаха. Открият ли подходящо момиче, започват да се пазарят. Щом се споразумеят, веднага определят деня на сватбата и всички подробности, свързани с нея. След спазаряването се прави годеж, а след него сватба, която се прави от свекъра. Булчинските рокли на циганската булка са няколко и в различни цветове: синя рокля – облича се рано сутринта в сватбения ден, това е цветът на зората; розова или бананов цвят – на обяд; лилава рокля – привечер, но вечерта, когато ще бъде с младоженеца, задължително облича бяла рокля. В събота или неделя отиват с музика при годеницата и й носят пълното обличане.

В деня на сватбата, булката се облича от жена, която е имала само един мъж, за да бъде и булката вярна на своя съпруг. Облечена и нагласена, тя отива в дома на свекъра. Там слагат пари в обувките й, за да е богата. Закичват нея и младоженеца с изкуствено бяло лале. Кумовете купуват халките на младоженците и даряват някакво златно украшение на булката. Сватбарите даряват невестата със значителна сума пари, която често надхвърля сумата, платена от свекъра при пазаренето за нея.

Вечерта булката облича бялата рокля и остава насаме с младоженеца. Ако булката не е девствена, момчето има право да се откаже от брака, а момичето носи тежко наказание в семейството си. Случва се и да й се прости, но при такъв сложен проблем се събира мешарето (циганският съд) и решава какво да стане.

При циганите сватбата продължава три дни. На втория ден отиват на ресторант. На третия ден, роднините на младоженеца завеждат булката в бащината къща да си измие косата. Докато гостуват се приготвя ядене и пиене и се веселят до късно.

Според правило при циганите, младото семейство трябва да живее поне една година заедно с родителите на младоженеца, като се учи от опита на възрастните във всичко и най-вече, за да може булката да възприеме обноските на семейството, в което е дошла.

Нагоре   На горе

Автор: Svatbata.bg