Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник
- +Размер на текста:

Сватбена торта

сватбена тортаТова е кулминационния момент на един дълъг ден, изпълнен с радост, напрежение и удовлетворение. Класическият вариант е типичната сметанова торта, която в последните години се замества и от по-свежи и леки идеи. Сватбената торта има своя произход в древен Рим и е символ на първата храна, споделена от съпружеската двойка. Според традицията, булката не е яла от тортата, а е била замервана с нея. Този обичай, подобно на всички свързани със замерване на сватбата, напомня за древни обичаи за плодородие, които означават многобройно потекло. В миналото, англичаните са скривали пръстен в тортата и който го намери е имал щастие и късмет през цялата година. Римляните са правели солена торта само с брашно, сол и вода и по време на сватбеното тържество са я чупели с цел плодородие на младоженците. Британски обичай е хвърлянето на поднос с торта през прозореца. Ако подносът се счупел, младоженците щели да бъдат щастливи, а ако остане цял, бъдещето им било неизвестно.

На колко етажа трябва да бъде тортата?

За една голяма сватба (повече от 100 души), най-добрия вариант е торта на три етажа. Възможно е да предвидите и допълнителни торти без украса в случай, че има повече гости.

Как се разрязва тортата?

сватбена тортаМоментът на разрязването е един от най-очакваните както от младоженците, така и от гостите, и почти винаги се оставя като последен ритуал в сватбеното тържество. След приключването с останалите ястия, се обявява, обикновено от оркестъра, че ще се пристъпи към разрязване на сватбената торта. Предупредете фотографа и оператора да заемат позиция на най-подходящото място. Тортата се разрязва от двамата младоженци: според традицията булката трябва да постави своята дясна ръка под тази на младоженеца. Тя му дава да изяде една парченце, а после той на нея. След като се разреже, първото парче е за родителите. Цялата останала торта се поделя между гостите, като две парчета от нея се оставят за спомен на младоженците.

Идеи за торта

идеи за сватбена тортаВъв всеки град можете да намерите вкусни и оригинално приготвени торти. Няколко идеи, които да предложите на сладкаря са: цветни или карамелени украси отгоре и около тортата, използвайки инициалите на младоженците; изписването на стих с карамел; вмъкването на рисунка, снимка, комикс или подписите на група приятели; шоколадови сърца в различни размери и цветове... Вкусът е във въображението

Още съвети

сватбена тортаТортата може да бъде съобразена със сезона, през който ще се проведе вашата сватба. На пример мусът не е подходящ за сватбени торти през лятото, но затова пък идеален за зимните месеци.

Тортата трябва да бъде колкото красива, толкова и вкусна (дори и повече). Уговорете се с няколко сладкари предварително с цел да пробвате техните сватбени торти. Един добър професионалист с радост би се съгласил.

Нагоре   На горе

Автор: Svatbata.bg