Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

 

 

 

Анкети

Какво мислите за съвместния живот без брак?

Виж резултатите

- +Размер на текста:

Църковен брак. Условия, такси. Какво е необходимо.

Украса на църквата

Всяка българска църква предоставя скромна украса с цветя, предназначена за интериора на църквата. Ако желаете да се създаде по-свежа и красива атмосфера на вашата църковна венчавка, възможно е да доукрасите църквата с подбрани от вас естествени и/или изкуствени цветя (които по-късно да използвате и за украсата на ресторанта). За повече информация, моля вижте “Цветя за сватбата”.

 

За встъпване в църковен брак е необходимо да се представи:

  1. Кръщелни свидетелства – 4 бр. (на младоженците и кумовете)*

  2. Удостоверение за сключен граждански брак **

  3. Венчални халки – 2 бр.

  4. Свещи – 2 бр.

  5. Бутилка червено вино.

* - Не се позволява сключване на църковен брак в православна църква на младоженци от две различни религии или между различни християни (например католик и православен). Задължително условие е и двамата младоженци да бъдат православни християни. Ако единият от тях не е, но иска да приеме християнската православна вяра, се налага миропомазване.

** - В случай, че гражданският брак не е сключен в България, следва да се представи препис от документ за граждански брак.

 

Не се позволява венчание:

  • През Великия пост – от Сирни заговезни до вторник на Светлата седмица.
  • През Богородичните пост.
  • През Коледните пости – от Коледни заговезни до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.
  • Срещу неделя, срещу дванадесетте Господски и Богородични празници и срещу дните Отсичане главата на св. Йоан Кръстител и Въздвижение на светия Кръст Господен (Кръстовден).


Родства, при които не се позволява църковен брак:

  • Кръвно родство по права линия от всички степени.
  • Кръвно родство по съребрена линия до пета степен включително.
  • По двоеродие (сватовство) до трета степен и от четвърта степен само случаите: двама братя да вземат две сестри и брат и сестра да вземат сестра и брат.
  • По св. кръщение – първа степен и от втора степен следните: кръстници да встъпят в брак с родителите на своите кръщелници.

При изключителни случаи обаче могат да стават венчавки с благословията на епархийския архиерей и във всички други забранени за това дни, освен през дните на Великия пост. Св. Синод разрешава на енорийските свещеници при изключителни случаи да извършат тайнството брак през дните от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от епархийския архиерей.

 

Такси за свето венчание

(цените са приблизителни и различни за всеки храм)

Църковна такса*** – 45 лв.

Хор – 20 лв.

Фотограф – 5 лв.

Видео – 10 лв.

*** - Църковната такса е предназначена за издръжка на храма, издаване на документ, синодална такса и възнаграждение на служителите.

Времетраенето на църковното венчание е приблизително 30 минути.

Всяка една от българските църкви има своето очарование. Тук ще намерите списък с църквите във вашия град кадете можете да сключите църковна венчавка.

Нагоре   На горе

Автор: Svatbata.bg