Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

 

 

 

Анкети

Какво мислите за съвместния живот без брак?

Виж резултатите

- +Размер на текста:

Сватбени халки – да спестим пари или да изберем качеството?

Вече можете да получите и двете!

Решението дали да се купят евтино златни брачни халки, трябва да се обмисли много внимателно. Причината за това е, че  в България, където всеки майстор е голям златар не би могло да се очаква особено високо качество. Другият проблем е голямото количество брачни халки, които се внасят от Турция. В Турция също има добри златари, но те работят предимно за USA и не продават бижута на грам или килограм, а всяка ръчна изработка си има отделна цена.

Тъй като брачните халки се носят всеки ден, при закупуването им не трябва да се пестят пари, защото високото качество има и своята цена. Не пестете пари - брачните халки се носят цял живот! В противен случай след 1 година се стига до момент, в който халките нe приличат на нищо, изтънели са, изгубили са блясък и цвят, скъпоценните камъни са изпадали и трябва да се правят на ново. Така за пореден път се оказва вярна максимата, че евтиното често ни излиза доста по-скъпо.

Този факт ни е доста добре известен и затова ние от www.golden-rings.bg не сме съгласни и няма да продаваме евтини годежни и сватбени пръстени, тъй като качеството е особено важно за златните бижута, които се носят всеки ден.

Ако въпреки това решите да купите евтина златна брачна халка, при избора трябва да имате предвид следните указания:

1) На първо място особено важна е златната сплав. Високото качество на сплавта съответства логично на по-висока цена. Например златна сплав 333 или 8 карата е добре да се забрави или пък я оставете за подарък на тъщата. Тъй като сватбените и годежни пръстени от злато 8 карата след най-късно 1-2 години посивяват и губят своя блясък и гланц. Тази метална сплав съдържа твърде малко злато (само 33%). Затова на нашите клиенти не препоръчваме пръстени от злато 8 карата. При нас можете да избирате между злато 14 карата и злато 18 карата, както и платина 950 и платина 600. Както вече споменахме в другите наши статии, платина 600 е една сравнително нова сплав, която все още се предлага само в Германия. Въпреки това в нея има около 60% съдържание на чиста платина и това прави материала много по-качествен и по-приятен за работа дори и от злато 18 карата.

2) Другото важно нещо е големината на брачната халка. Много търговци пропускат умишлено да споменат колко точно е широк, висок и колко грама тежи един пръстен. На снимката брачните халки често изглеждат големи и масивни, а в действителност те са доста малки и най-лошото кухи. Един годежен пръстен или една сватбена халка трябва да тежи най-малко 4-5 грама (комплектът от двата сватбени пръстена трябва да тежи поне 8-9 грама), в противен случай халката  изтънява бързо и се съсипва. Друг важен показател на пръстена е неговата височина! Тя не бива да е по малко от 1,4 - 1,6 мм. Има много евтини златни сватбени халки на пазара, които са по 1 мм високи и ако материалът при тях не е платина след 1 до 2 години те изтъняват и вече не са годни за носене.

Друг пример, ако си купите брачни халки, които са например 6 мм х 2 мм (ширина х височина) те трябва да тежат поне 18-22 грама в злато 14 карата. Ако тежат около 10-12 грама, просто са кухи отвътре, което значи че след най-много 2 години ще стават за боклука.

Ширината на златния пръстен вече е въпрос на вкус и там няма проблем тя да бъде 4 мм, 8 мм или дори 10 мм.  Всеки решава сам за себе си каква ширина на пръстена би му отивала.

3) На трето място, човек трябва да помисли и за комфорта при носене на халката, особено важно е, ако брачната халка се носи всеки ден в продължение на години. За да може една сватбена халка да стои на пръста удобно, тя трябва да е бомбирана отвътре (т. нар. комфорт макс при нас). Да е изработена от благородни метали, които не предизвикват алергии (тук автоматично изключваме брачни халки от неръждаема стомана, титан, чугун и други подобни измишльотини. Сребърните сватбени халки като алтернатива на по-скъпите благородни метали са добри като идея, те предизвикват по-рядко алергии, но след 1-2 години при непрекъснато носене започват да губят от блясъка си, посивяват и стават само за боклука. В крайна сметка сватбените халки символизират брачния съюз и уважението между двама души, които всички ние в началото се надяваме да са вечни :)

4) Скъпоценните камъни, не трябва да са цирконии. Ако решите на женската брачна халка да има камъни,  то изкуствените камъни (Swarovski) или циркония са най-чупливия и некачествен вариант. Изкуствени камъни на годежни или сватбени халки издържат около 1 година, преди да почнат да се трошат и да падат. Класиката в бранша си остава естественият диамант, който освен че има незабравим блясък не може да бъде счупен лесно.

ругото важното нещо, което трябва да запомните е, че когато говорим за вечен блясък в бижутерията, то тогава става дума единствено и само за бижута от платина и злато. Ако при вашата сватба става въпрос само за традиция, то тогава особено подходящи са брачни халки от злато 14 карата.

 

 

Нагоре   На горе