Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Брачен договор

Брачен договор

Брачният договор е писмено съглашение между бъдещи и/или настоящи съпрузи, който  урежда имуществените отношения още...

S.O.S. Трябва да отложим сватбата

S.O.S. Трябва да отложим сватбата

Обикновено това се случва, когато се е случило нещо трагично и не се притеснявайте, всички ще ви разберат. още...

Предложения за брак

Предложения за брак

Места и начини за предложение. Какво би се харесало на Вашето момиче. Годежният пръстен. още...

След сватбата

След сватбата

Какво да направим след като преминат вълненията, радостите и неволите покрай сватбената церемония и тържество? още...

 

 

 

Анкети

Какво мислите за съвместния живот без брак?

Виж резултатите

Покажи всички новини...

Тържествена служба по повод диамантената сватба на британската кралица

Елизабед IIТържествена религиозна служба по повод диамантената сватба на британската кралица Елизабет II и херцога на Единбург принц Филип ще се състои в Уестминстърското абатство, съобщиха днес осведомителните агенции. Сватбата на принцеса Елизабет и морския офицер - гръцкия принц Филип - на 20 ноември 1947 г. става символ на връщането на британското общество към нормален живот след Втората световна война. Шейсет години по-късно кралската двойка ще отбележи диамантената си сватба в Уестминстърското абатство.

На тържествената служба, наречена официално "благодарствена", ще присъстват около две хиляди гости, сред които премиерът Гордън Браун. Празнувайки диамантена сватба, кралица Елизабет Втора постигна поредния рекорд в историята на британската корона - никой от монарсите не е бил в брак толкова дълго.
Междувременно Британският кралски двор разкри 60 интересни факта от семейния живот на кралица Елизабет ІІ и херцога на Единбург Филип - от обстоятелства около запознанството им до мястото, където са прекарали първата си брачна нощ.

Принцеса Елизабет и принц Филип се запознават през 1934 г. на сватбата на техните роднини - херцогът на Кент и гръцката принцеса Марина. На 20 ноември 1947 г. бъдещата кралица на Великобритания сключва брак с лейтенанта от Кралските ВМС, носещ фамилията Маунтбатън, в Уестминстърското абатство. Булката има осем шаферки и два пажа, един от които е бил 5-годишният принц Майкъл Кентски.

Младоженецът е организирал две ергенски партита - едното с участието на пресата в хотел „Дорчестър", а другото с най-близките си приятели в клуб „Белфри". Сред гостите на сватбата са били кралете и кралиците на Дания, Югославия, Норвегия, Румъния и шахът на Иран. Сватбената рокля на Елизабет е била направена от известния дизайнер Норман Хартнел. След венчавката двамата младоженци се отправят на пътешествие, включващо над десет града в Обединеното кралство. Сватбеният букет от бели орхидеи е бил изпратен на следващия ден след бракосъчетанието в Уестминстърското абатство, където е положен на гроба на Незнайния войн.

Младоженците са получили около 10 хиляди поздравителни телеграми и 2500 подаръка, сред които гоблен от Махатма Ганди, китайски сервиз от Чан Кай Ши, бюро от правителството на Нова Зеландия и др. Всички подаръци са били изложени в Сейнт Джеймския дворец. Четириетажната торта, която е била висока 2,7 метра, е била разрязана с помощта на меч, подарен на съпруга от неговия тъст крал Джордж VІ. Част от съставките за тортата са били доставени от чужбина, защото във Великобритания е действала купонна система.

Тортата за 60-годишния юбилей е направена от същата сладкарска компания, която е приготвила и сватбената. След сватбеното пиршество младоженците са заминали при чичото на съпруга херцог Маунтбатън, където са прекарали първата брачна нощ. Остатъкът от медения им месец е бил в замъка Балморал, където Елизабет ІІ обича да почива и до днес. Тя е и първият британски монарх от времето на кралица Виктория /1837-1901г./, която ражда по време на своето управление. Това са принцовете Ендрю и Едуард. Кралицата и херцогът на Единбург имат общо четири деца и седем внука.

От 19.11.2007

Източник: vsekiden.com