Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

След сватбата

След сватбата

Какво да направим след като преминат вълненията, радостите и неволите покрай сватбената церемония и тържество? още...

Ръководство за шаферка

Ръководство за шаферка

Като всяка една шаферка, вие трябва да оказвате подкрепа не само по време на сватбата, но и по време на подготовката за голямото събитие. още...

Идеи за ограничен бюджет

Идеи за ограничен бюджет

Няколко трика, които ще ви помогнат в случай, че не разполагате с много средства още...

Брачен договор

Брачен договор

Брачният договор е писмено съглашение между бъдещи и/или настоящи съпрузи, който  урежда имуществените отношения още...

 

 

 

Анкети

Какво мислите за съвместния живот без брак?

Виж резултатите

Покажи всички новини...

Църковни сватби – без сключване на граждански брак

От следващата година църковният и гражданският брак ще бъдат разделени със закон. От 1 януари 2009 г. двойките в Германия ще могат да се венчават църковно, без да е необходимо да имат граждански брак. Това става възможно поради промяната в закона за гражданските права.
Тази радикална промяна обаче поражда сериозни опасения сред юристите. Професор по семейно право от Германия казва: „Църковният брак без наличието на брачно свидетелство може да бъде третиран според държавните закони като извънбрачно съжителство - с всички последици от това."

Той смята, че „въпросът е изключително тревожен", ако църковният брак се предпочита с единствена цел вината от провал в брака да бъде прехвърляна върху по-необлагодетелствания материално и финансово партньор. Професорът по право апелира за по-голяма яснота върху юридическите аспекти на проблема.

След въвеждането на гражданския брак в Германия през 1875 г., свещениците в църквата били санкционирани, ако венчават двойки преди те да имат сключен вече граждански брак. Наказанието варирало от парична глоба до няколкомесечен арест. По-късно нарушението вече се разглеждало съобразно закона единствено като нарушение на реда, без да бъдат прилагани съответните санкции.

От 16.09.2008

Източник: evangelskivestnik.net