Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

След сватбата

След сватбата

Какво да направим след като преминат вълненията, радостите и неволите покрай сватбената церемония и тържество? още...

Модни тенденции

Модни тенденции

Рокли, вдъхновени от минали години и епохи продължават да бъдат актуални. 50-те и 60-те години на миналия век, а също и Викторианската епоха, са определящи в модните тенденции за булчински рокли за 2006 година. още...

Идеи за ограничен бюджет

Идеи за ограничен бюджет

Няколко трика, които ще ви помогнат в случай, че не разполагате с много средства още...

Извънредни ситуации

Извънредни ситуации

Никои не обича неприятните изненади, но те винаги се случват точно когато не трябва. Списъка за извънредни ситуации ще ви бъде полезен! още...

 

 

 

Анкети

Какво мислите за съвместния живот без брак?

Виж резултатите

Покажи всички новини...

Църковни сватби – без сключване на граждански брак

От следващата година църковният и гражданският брак ще бъдат разделени със закон. От 1 януари 2009 г. двойките в Германия ще могат да се венчават църковно, без да е необходимо да имат граждански брак. Това става възможно поради промяната в закона за гражданските права.
Тази радикална промяна обаче поражда сериозни опасения сред юристите. Професор по семейно право от Германия казва: „Църковният брак без наличието на брачно свидетелство може да бъде третиран според държавните закони като извънбрачно съжителство - с всички последици от това."

Той смята, че „въпросът е изключително тревожен", ако църковният брак се предпочита с единствена цел вината от провал в брака да бъде прехвърляна върху по-необлагодетелствания материално и финансово партньор. Професорът по право апелира за по-голяма яснота върху юридическите аспекти на проблема.

След въвеждането на гражданския брак в Германия през 1875 г., свещениците в църквата били санкционирани, ако венчават двойки преди те да имат сключен вече граждански брак. Наказанието варирало от парична глоба до няколкомесечен арест. По-късно нарушението вече се разглеждало съобразно закона единствено като нарушение на реда, без да бъдат прилагани съответните санкции.

От 16.09.2008

Източник: evangelskivestnik.net