Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

След сватбата

След сватбата

Какво да направим след като преминат вълненията, радостите и неволите покрай сватбената церемония и тържество? още...

Извънредни ситуации

Извънредни ситуации

Никои не обича неприятните изненади, но те винаги се случват точно когато не трябва. Списъка за извънредни ситуации ще ви бъде полезен! още...

S.O.S. Трябва да отложим сватбата

S.O.S. Трябва да отложим сватбата

Обикновено това се случва, когато се е случило нещо трагично и не се притеснявайте, всички ще ви разберат. още...

Ръководство за шаферка

Ръководство за шаферка

Като всяка една шаферка, вие трябва да оказвате подкрепа не само по време на сватбата, но и по време на подготовката за голямото събитие. още...

 

 

 

Анкети

Какво мислите за съвместния живот без брак?

Виж резултатите

Покажи всички новини...

Бракът е полезен за здравето

Бракът е полезен за здравето, тъй като намалява риска от депресия и тревожност, предаде БТА, позовавайки се на резултатите от изследване на новозеландски специалисти.

Проучването обаче показва, че психическите проблеми, от които бракът предпазва, могат да възникнат след приключването му.

Авторите на настоящето изследване от Новозеландския университет в Отаго са анализирали данни от мащабно проучване върху психическото здраве, обхванало 34 493 души от 15 страни.

Анализът показва, че приключването на брака с раздяла, развод или смърт е свързано с повишен риск от психически проблеми, като мъжете по-често изпадат в депресия, а жените злоупотребяват с алкохол и медикаменти.

Специалистите са изследвали какво се случва с психическото здраве по време на брака в сравнение с живота без брак и с приключването на семейния съюз.

Изследователите са установили, че бракът в сравнение с несемейния живот е полезен за психическото здраве и на двата пола, а не само на жените, както се е смятало досега. Резултатите от проучването показват, че по време на първия брак мъжете по-малко от жените страдат от депресия и тревожност, което се дължи на традиционното разпределение на ролите в семейството. Когато омъжените жени са с по-високо образование, те по-рядко страдат от депресия.

Проучването сочи още, че семейният живот намалява риска от злоупотреба с алкохол и лекарства, най-вече сред жените, повечето от които ограничават консумацията на тези вещества през бременността и докато децата им са още малки.

С приключването на брака обаче хората и от двата пола стават по-уязвими към различните психически проблеми, от които като семейни са били предпазени.

 

От 16.12.2009

Източник: actualno.com