Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Предложения за брак

Предложения за брак

Места и начини за предложение. Какво би се харесало на Вашето момиче. Годежният пръстен. още...

Брачен договор

Брачен договор

Брачният договор е писмено съглашение между бъдещи и/или настоящи съпрузи, който  урежда имуществените отношения още...

Извънредни ситуации

Извънредни ситуации

Никои не обича неприятните изненади, но те винаги се случват точно когато не трябва. Списъка за извънредни ситуации ще ви бъде полезен! още...

S.O.S. Трябва да отложим сватбата

S.O.S. Трябва да отложим сватбата

Обикновено това се случва, когато се е случило нещо трагично и не се притеснявайте, всички ще ви разберат. още...

 

 

 

Анкети

Какво мислите за съвместния живот без брак?

Виж резултатите

Покажи всички новини...

Парламентът прие на първо четене новия Семеен кодекс

Народното събрание прие на първо четене новия Семеен кодекс. Кодексът регламентира фактическото семейно съжителство, въвежда възможността за сключване на предбрачен договор и опростява процедурата за осиновяване на деца.

Така двойка, която не е сключила брак, вече е правно регламентирана като семейство.

Най-интересно е узаконяването на брачния договор, като сключването му се допуска както в началото, така и по време на брака. Това са два изцяло нови института в българското законодателство.

Народно събрание

Облекчава се и процедурата по осиновяване. То ще се допуска без съгласие на родителя, ако той в срок от 6 месеца след настаняване на детето, без основателна причина, не го е потърсил. Отпадат и предвидените според сега действащия минимален и максимален размер на издръжката на ненавършилите пълнолетие деца.

Законопроектът беше одобрен въпреки Светия синод, Епископската конференция на католическата църква, Главното мюфтийство и Обединените евангелистки църкви, които не подкрепят признаването на т. нар. фактическо съпружеско съжителство.

Според актуални данни на "Алфа рисърч", публикувани във в-к Капитал, 4.6% от хората в България живеят без брак. Само преди 5 години групата е била двойно по-малка, но днес изследователите са категорични, че тенденцията е във възход. В Европа процентите на съжителстващите на семейни начала без брак се движат между 50% в Швеция и само 4% в Гърция.

Според данните на НСИ през 2006 г. 50.8% от родените деца са извънбрачни. Така е за ЕС като цяло: процентът на извънбрачните деца нараства, ако през 90-те само 1 от 5 родени деца е извън брак, сега те стигат до 1 от 3.

 

От 06.10.2008

Източник: Svatbata.bg