Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Брачен договор

Брачен договор

Брачният договор е писмено съглашение между бъдещи и/или настоящи съпрузи, който  урежда имуществените отношения още...

Идеи за ограничен бюджет

Идеи за ограничен бюджет

Няколко трика, които ще ви помогнат в случай, че не разполагате с много средства още...

Извънредни ситуации

Извънредни ситуации

Никои не обича неприятните изненади, но те винаги се случват точно когато не трябва. Списъка за извънредни ситуации ще ви бъде полезен! още...

След сватбата

След сватбата

Какво да направим след като преминат вълненията, радостите и неволите покрай сватбената церемония и тържество? още...

 

 

 

Анкети

Какво мислите за съвместния живот без брак?

Виж резултатите

Покажи всички новини...

Отхвърлиха безбрачното съжителство

Статутът на двойките, които живеят без брак, няма да се промени. Със 77 гласа "за", 7 "против" и 8 "въздържали се" парламентът отхвърли предложението да се регламентира фактическото съжителство и то да има правно значение.

Депутатите гласуват на второ четене текстове от проекта за Семеен кодекс, внесен от Министерския съвет, предаде Дарик радио.

Въпросът предизвика остри реакции през последните месеци не само в обществото, но и от страна на Светия Синод на Българската православна църква. Още в края на миналата година Синодът излезе с официално становище против текста, като посочи, че бракът е една от институциите, върху които се изграждат моралните устои на обществото и е гаранция за неговата стабилност и благополучие.

Вчера народните представители изразиха различни мнения по тази идея. Огнян Герджиков от НДСВ коментира, цитиран от БТА, че идеята на фактическото съжителство е да има равнопоставеност между брачните и извънбрачните деца. Десетки хиляди деца ще са без бащи и ще се чувстват втора категория, защото сме много "морални", каза още бившият председател на Народното събрание.

Председателят на правната комисия Янаки Стоилов каза, че има аргументи и "за", и "против" въвеждането на така наречения свободен брак. Според него фактическото съжителство има място, но въпросът е как ще се възприеме от обществото и дали ще доведе до това повече от родените деца да имат установен баща.

Любен Корнезов от левицата пък се обяви категорично против регламентирането на фактическото съжителство в закона. И сега двойките могат да живеят без брак, никой не им пречи, коментира той. Според него и за децата, родени при такова съжителство, няма проблем, защото те могат да бъдат припознати от бащата.

 

От 11.06.2009

Източник: dir.bg